Przepis: Świąteczna faszerowana łopatka
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Świąteczna faszerowana łopatka?
Mięso przeciąć wzdłuż do połowy, lekko rozbić, uformować prostokąt, posolić, natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego wymieszaną z olejem i winem.
Owinąć w folię, zostawić na 2—3 godz. w chłodnym miejscu.
Przygotować farsz:
umyte grzyby wymoczyć, po czym ugotować i drobno posiekać, połączyć z cielęciną i posiekaną cebulą zeszkloną na tłuszczu.
Masło utrzeć z żółtkami i, dalej ucierając, dodawać po trochu masę mięsną, orzechy i gałkę.
Mięso posmarować farszem, zrolować, obwiązać nitką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć do brytfanny, polać tłuszczem ze smażenia, piec w nagrzanym piekarniku, skrapiając na początku wywarem z warzyw, a następnie wytworzonym sosem.
Można podawać na gorąco i na zimno.