Jak przyrządzić Świąteczna faszerowana łopatka?

Przepis: Świąteczna faszerowana łopatka

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Świąteczna faszerowana łopatka?

Mięso przeciąć wzdłuż do połowy, lekko rozbić, uformować prostokąt, posolić, natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego wymieszaną z olejem i winem.

Owinąć w folię, zostawić na 2—3 godz. w chłodnym miejscu.

Przygotować farsz:

umyte grzyby wymoczyć, po czym ugotować i drobno posiekać, połączyć z cielęciną i posiekaną cebulą zeszkloną na tłuszczu.

Masło utrzeć z żółtkami i, dalej ucierając, dodawać po trochu masę mięsną, orzechy i gałkę.

Mięso posmarować farszem, zrolować, obwiązać nitką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.

Przełożyć do brytfanny, polać tłuszczem ze smażenia, piec w nagrzanym piekarniku, skrapiając na początku wywarem z warzyw, a następnie wytworzonym sosem.

Można podawać na gorąco i na zimno.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556