Przepis: Szynka pieczona w żurawinie
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2dni
Czas przygotowania: 2 dni
Jak przyrządzić Szynka pieczona w żurawinie?
Szynkę moczyć przez noc w zimnej wodzie. Rano zalać nową porcją wody, zagotować, odcedzić, zalać wodą, dodać liście laurowe i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 30 minut. Żurawinę gotować z cukrem przez 5 minut w 150 ml wody. Owoce odcedzić, sok gotować, póki nie zrobi się syrop, dolać porto. Piekarnik rozgrzać do 200st, szynkę wyciągnąć z garnka, odciąć skórę a tłuszcz naciąć w romby. W narożniku każdego rombu włożyć po jednym goździku. Górną część szynki posmarować syropem. Piec 1 godzinę i 45 minut regularnie polewając mięso syropem. Podawać z owocami żurawiny i połówkami moreli.