Przepis: Szynka pieczona z musztardą i miodem
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 80 min.
Jak przyrządzić Szynka pieczona z musztardą i miodem?
Umytą i osuszoną szynkę nacinamy w paru miejscach, wkładamy do otworów posiekany czosnek. Następnie szynkę doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem i oregano. Smarujemy szynkę miodem a następnie musztardą.
Do rękawa do pieczenia wlewamy wodę i wkładamy zamarynowaną szynkę. Zamykamy rękaw i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st c na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika, wyjmujemy ją z rękawa i przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego (nie przykrywamy żadną pokrywką), ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez kolejne 10-15 minut polewając szynkę powstałą marynatą.