Przepis: Szynka pieczona z niespodzianką
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 15godz. 40min.
Czas przygotowania: 14 godz.
Czas pieczenia: 100 min.
Jak przyrządzić Szynka pieczona z niespodzianką?
Umytą szynkę nacieramy marynatą, owijamy folią i pozostawiamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia nacinamy kieszeń w szynce. Przygotowujemy nadzienie które następnie wciskamy w kieszeń. Paprykę, ogórki, cebulę kroimy w kostkę, następnie mieszamy z przecierem i z natką pietruszki, dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy wciśniemy nadzienie w kieszeń, zaszywamy ją nićmi lub spinamy wykałaczkami, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Wstawiamy do pieca i pieczemy około 1 godzinę i 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c. Około 30 minut przed końcem ściągamy pokrywę i pieczemy bez niej- aby skórka się przyrumieniła. Po upieczeniu i wystudzeniu ściągamy nici. Dobra z sosikiem jak i na chlebek!