Jak przyrządzić Szynka z solanki?

Przepis: Szynka z solanki

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Szynka z solanki?

Umytą szynkę wkładamy do wysokiego naczynia, najlepiej kamionki. Zalewamy zimną wodą, tak aby szynka cała była pod wodą. Wsypujemy sól. Obok szynki wkładamy jajko na „sprawdzian”.

Sypiemy sól do momentu gdy jajko wypłynie. Wyjmujemy jajko. Przyciskamy szynkę talerzykiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie należy szynkę sparzyć.

Do tego celu gotujemy w dużym garnku wodę. Gdy zacznie się gotować wyłączamy ogień i wkładamy szynkę, po chwili znowu włączamy ogień i kontrolujemy aby woda się nie zagotowała. Tak parzymy ok. 2 godziny.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556