Przepis: Wątróbka cielęca duszona z selerami
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Wątróbka cielęca duszona z selerami?
Wątróbki opłukać, oczyścić z błon i grubych żył; pokrajać w pasterki. Seler dokładnie umyć, obrać i opłukać; ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ale nie przygotować). Seler wyjąć, przestudzić, a następnie pokrajać w niezbyt grube plastry; oprószyć mąką. Olej rozgrzać na patelni; zrumienić z obu stron plastry, po czym przełożyć do oddzielnego naczynia. Na pozostałym oleju przysmażyć wątróbkę, dodać do selera; całość podlać bulionem, przyprawić pieprzem i solą; przykryć i dusić ok. 15 minut na małym ogniu.