Jak przyrządzić Wędzony kurczak w galarecie?

Przekonaj się, jak przyrządzić wędzonego kurczaka w galarecie krok po kroku.

Składniki

Oto lista składników, które będą Ci potrzebne:

  • 1 całego kurczaka (około 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • Sól do smaku
  • 3-4 łyżki żelatyny spożywczej
  • Woda

Przygotowanie

1. Przygotowanie składników

Rozpocznij przygotowanie, obierając warzywa i krojąc je na mniejsze kawałki. Kurczaka dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych resztek piór.

2. Gotowanie kurczaka

W dużym garnku umieść kurczaka i pokrojone warzywa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Następnie zalej wszystko wodą tak, aby składniki były przykryte.

3. Gotowanie

Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i dobrze ugotowane.

4. Wyjęcie mięsa

Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z wywaru, a następnie odłóż do ostygnięcia. Warzywa pozostaw w garnku.

5. Przygotowanie galarety

Do wywaru, w którym gotowały się warzywa, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie odcedź wywar, pozostawiając tylko płyn.

6. Rozdzielenie mięsa

Mięso z kurczaka oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.

7. Układanie w formie

Na dnie formy do galarety umieść kawałki mięsa z kurczaka. Następnie równomiernie rozłóż na nich warzywa.

8. Zalewanie galaretką

Całość zalej przygotowaną wcześniej galaretką. Upewnij się, że pokryła ona wszystkie składniki.

9. Chłodzenie

Wstaw formę do lodówki i pozostaw danie do schłodzenia przez minimum 4 godziny, aż galaretka stężeje.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553