Przepis: Wieprzowa rolada z czosnkiem i morelą
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni 2godz. 20min.
Czas przygotowania: 1 dni
Czas pieczenia: 2 godz.
Czas smażenia: 20 min.
Jak przyrządzić Wieprzowa rolada z czosnkiem i morelą?
Morele osączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Schab rozkroić na jeden duży płat mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Ułożyć na mięsie morele i zawinąć ściśle w roladę. Związać nicią, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Zafoliować i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Mięso obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor i przełożyć do naczynia do zapiekania. Podlać wodą z winem, przykryć pokrywą i piec w 180 stopniach przez ok. 1 i 1/2 godziny. W połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę.