Składniki potrzebne do przepisu: Aromatyczna szynka pieczona w pomidorach
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 0min.
Czas przygotowania: 4 godz.
jak przyrządzić Aromatyczna szynka pieczona w pomidorach ?
Pokrojoną w plastry cebulką wykładamy w naczynie żaroodporne, na nią kładziemy pokrojone pieczarki (część, bo resztę upychamy na wierzchu i po bokach) i przeciśnięty lub pokrojony czosnek.
Osoloną szynkę obsmażamy na oleju, aby zachowała soczystość. Wykładamy do wymoszczonego warzywami naczynia i otulamy resztką pieczarek. Już teraz można całość posypać majerankiem.
Patelnię po smażeniu zalać niepełną szklanką wody, posolić, zagotować i wlać do pieczeni (aby aromat od smażenia się „nie zmarnował”). Taki zabieg również powoduje, że mięsko nie jest suche – choć w tym wypadku można tę czynność śmiało pominąć, nie zapominając wtedy o posoleniu warzyw. Na koniec do naczynia włożyć pomidory wraz z sosem, jeszcze ciut posolić po wierzchu, posypać majerankiem i piec ok. 3 godzinki w temp. 130°c, pod przykryciem.
Kroić najlepiej po wystudzeniu – wtedy wychodzą ładne plastry, nie postrzępione. Sos można zabielić, zagęścić, wedle smaku.
Podawać najlepiej z kluskami śląskimi, kopytkami lub makaronem.