Przepis na Aromatyczna szynka pieczona w pomidorach

Składniki potrzebne do przepisu: Aromatyczna szynka pieczona w pomidorach

  • >szynka bez kości – kulka 1 sztuka
  • cebula 1 duża sztuka
  • pomidory w puszce bez skórki 1 puszka
  • pieczarki 6 sztuk
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 2 łyżki
  • pieprz szczypta
  • majeranek 3 łyżki
  • olej do smażenia 3 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 0min.
    Czas przygotowania: 4 godz.

     

    jak przyrządzić Aromatyczna szynka pieczona w pomidorach ?

    Pokrojoną w plastry cebulką wykładamy w naczynie żaroodporne, na nią kładziemy pokrojone pieczarki (część, bo resztę upychamy na wierzchu i po bokach) i przeciśnięty lub pokrojony czosnek.

    Osoloną szynkę obsmażamy na oleju, aby zachowała soczystość. Wykładamy do wymoszczonego warzywami naczynia i otulamy resztką pieczarek. Już teraz można całość posypać majerankiem.

    Patelnię po smażeniu zalać niepełną szklanką wody, posolić, zagotować i wlać do pieczeni (aby aromat od smażenia się „nie zmarnował”). Taki zabieg również powoduje, że mięsko nie jest suche – choć w tym wypadku można tę czynność śmiało pominąć, nie zapominając wtedy o posoleniu warzyw. Na koniec do naczynia włożyć pomidory wraz z sosem, jeszcze ciut posolić po wierzchu, posypać majerankiem i piec ok. 3 godzinki w temp. 130°c, pod przykryciem.

    Kroić najlepiej po wystudzeniu – wtedy wychodzą ładne plastry, nie postrzępione. Sos można zabielić, zagęścić, wedle smaku.

    Podawać najlepiej z kluskami śląskimi, kopytkami lub makaronem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556