Przepis na Cielęce medaliony w sosie szczawiowym

Cielęce medaliony w sosie szczawiowym

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Cielęce medaliony w sosie szczawiowym?

Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy.

Szczaw dokładnie myjemy w letniej wodzie, osuszamy i kroimy.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy medaliony z obu stron po 4 minuty na ciemnozłoty kolor. Następnie solimy i posypujemy pieprzem.

medaliony wykładamy na półmisku.

Jogurt mieszamy z tłuszczem pozostałym po smażeniu. Dodajemy szczaw i podsmażamy lekko [przez 2 minuty.

Sos doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i ewentualnie lekko solimy.

Medaliony wkładamy do sosu i podgrzewamy ale nie gotujemy.