Przepis na Cielęcina HUSARSKA

Cielęcina HUSARSKA

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.

Jak przyrządzić Cielęcina HUSARSKA?

Wcześniej zamarynowaną cielęcinę w całości marynatą – (natrzyj solą, pieprzem, oraz ułóż z każdej strony szczepki z gałązek rozmarynu skrop lekko sokiem z cytryny i zawiń w folie odłóż na noc do lodówki.

Na rozgrzanej patelni obsmaż z każdej strony cielęcinę z rozmarynem z marynaty dodaj posiekany czosnek.Po chwili podlej delikatnie bulionem i duś pod przykryciem na małym ogniu.

Na drugiej patelni zeszklij cebulę na maśle dodaj pokrojone w pół-księżyce borowiki, gdy woda odparuje dodaj miodu. Gdy sos zgęstnieje dopraw solą i pieprzem,kaszę ugotuj w rondlu osolonej wodzie ciągle mieszając „aż zabierze wodę” ściągnij z palnika przykryj, zawiń rondel najlepiej kocem i trzymaj aż „dojdzie” około 15min.

Cielęcinę duś 4 5min. – 1 godz. Gdy cielęcina „HUSARSKA” będzie już uduszona, wyjmij pokrój, na tzw. „podkowy” polej sosem z borowików oraz podaj z babkami z kaszy wymieszaj ją wcześniej z rozgrzanym masłem