Przepis na Cielęcina w sosie cytrynowym

Cielęcina w sosie cytrynowym

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Cielęcina w sosie cytrynowym?

Włoszczyznę zalać szklanką przegotowanej, letniej wody, odstawić do napęcznienia. Mięso zalać w naczyniu wrzącą wodą (ok. 5 szklanek), osolić, gotować pod przykryciem przy bardzo powolnym wrzeniu. Po 20 minutach gotowania dodać włoszczyznę, razem gotować do miękkości. Przygotować sos: odmierzyć odtłuszczony wywar, wlać do naczynia, podbić zawiesiną mąki z mlekiem, zagotować i szybko mieszając dodać sok z cytryny. Pokrojoną cielęcinę polać sosem, przybrać plasterkami cytryny i obficie posypać natką pietruszki.