Składniki potrzebne do przepisu: „Egipski kebab”
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić „Egipski kebab” ?
Do miski wrzucamy mięso, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dobrze wyrabiamy i przykrywamy, wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy i dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.
Teraz bierzemy patyczki do szaszłyków – wcześniej namoczcie je w wodzie – i formujemy z mięsa coś jakby kiełbaski długości 5 cm i grubości 2 cm. Można też dodać pomiędzy kolejne kiełbaski małe pieczarki lub cebulki. Ja podaję podstawowy egipski kebab.
Smarujemy oliwą i pieczemy albo na patelni albo w piekarniku – możecie też latem zrobić to na grilu.
Podajemy a sosem, z ryżem lub bułką.