Składniki potrzebne do przepisu: jasny sos z żeberek z makaronem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić jasny sos z żeberek z makaronem ?
Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy, porcjujemy.
Sprawione żeberka wkładamy na patelnię, z dobrze rozgrzaną oliwą. Obsmażamy je ze wszystkich stron na złoty kolor.
Obsmażone przekładamy do garnka. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu – nie za dużo – tylko 3 łyżki.
(resztę tłuszczu zlewamy do specjalnego słoiczka)
Szklimy cebule pokrojone w piórka.
Zeszklona cebulę dokładamy do garnka z podsmażonymi żeberkami. Wlewamy bulion albo wywar z warzyw, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
Gdy żeberka będą miękkie rozrabiamy mąkę z odrobiną zimnej wody i śmietaną, dokładnie rozrabiamy, rozcieramy, by nie było grudek. Zaciągamy sos. Zagotowujemy, dodajemy natkę pietruszki.
Uprzednio ugotowany makaron (rurki, wstążki, kokardki, kolanka) nakładamy na talerze i dodajemy sos.