Przepis na Kartacze z mięsem

Składniki potrzebne do przepisu: Kartacze z mięsem

  • >łopatka wieprzowa 1 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Kartacze z mięsem ?

    Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.

    Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę ziemniaczanej mąki.

    Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz i troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.

    Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.

    Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.

    Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.

    Smacznego.