Przepis na Klopsiki w sosie bolońskim

Składniki potrzebne do przepisu: Klopsiki w sosie bolońskim

  • >mięso mielone 0,5 kg
  • jajka 1 szt
  • bułka 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • mąka do obtaczania
  • >sos boloński 1 słoik
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Klopsiki w sosie bolońskim ?

    Namoczyć bułeczkę, odsączyć, połączyć z mięsem mielonym. Dodać jajo, doprawić solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi. Całość wymieszać, uformować średniej wielkości kuleczki, obtoczyć je w mące i delikatnie podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Do garnka wrzucić sos boloński, dodać usmażone klopsiki, gotować ok 15 minut na wolnym ogniu, uważając aby się nie przypaliło. I gotowe! Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub z pieczonymi ziemniakami w ziołach