Przepis na Marynowane żeberka z rusztu

Marynowane żeberka z rusztu

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Marynowane żeberka z rusztu?

Żeberka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem.

Zamarynować żeberka:

mięso układać warstwami w naczyniu, każdą warstwę posypać ziołami, dodać rozmaryn i pokruszone listki laurowe. Zalać piwem, tak aby pokryło ona mięso, i odstawić do lodówki na 24h.

Następnie żeberka wyjąć i wytrzeć z marynaty.

Przygotować sos:

Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć solą, wymieszać z piwem, wlać olej, powtórnie wymieszać.

Żeberka posmarować sosem i ułożyć na ruszcie. Piec z dwóch stron na złoty kolor, kilkakrotnie przewracając i smarując sosem w miarę potrzeby.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.