Składniki potrzebne do przepisu: Medaliony z drobiu z wkładką
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Medaliony z drobiu z wkładką ?
Pierś z kurczaka myjemy, dzielimy na 2 połówki.
Dokładnie rozbijamy siekając nożem – tak jak na kotlety siekane.
Rozbite połówki piersi solimy z obu stron, oprószamy pieprzem i przyprawą do grilla (ostrą).
Rozbite piersi rozkładamy na tacce i na środku układamy plaster sera żółtego, na ser układamy 2 – 3 talarki ogórka kwaszonego i znów plaster sera.
Tak przygotowane piersi składamy na pół obwiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami, by wkładka podczas smażenia nam nie „uciekała” ze środka.
Związane lub spięte i uformowane medaliony obtaczamy w mące.
A następnie w rozbitym jaju z dodatkiem soli,i sosu sojowo grzybowego.
Po zanurzeniu w jaju medaliony obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor, lub zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. przez 15 minut.