Przepis na Mielony w sosie pieczarkowym

Mielony w sosie pieczarkowym

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.

Jak przyrządzić Mielony w sosie pieczarkowym?

Jedną cebulę zeszklić na maśle razem z obranymi, pokrojonymi pieczarkami. W rondlu zagotować 3 szklanki wody, dodać pieczarki, zagęścić sos śmietanką i mąką oraz przyprawić solą i pieprzem. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Do mięsa wbić jajko, dać odciśniętą kajzerkę, jedną posiekana i zeszkloną na łyżce oliwy cebulę oraz sól i pieprz.

Wyrobić gładką masę, jeśli trzeba dosypać bułki tartej, aby masa dała się formować.

Uformować owalne kotleciki i spłaszczać je.

Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron.

Kotlety mielone podawać z sosem pieczarkowym.