Przepis na Mięsa do wędzenia teściowej

Składniki potrzebne do przepisu: Mięsa do wędzenia teściowej

  • mięso surowe – szynka, boczek, schab 3-4 kg
  • woda tyle by przykryła mięso
  • sól
  • >liście laurowe 2-3 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • ziele angielskie 6 kuleczek
  • pieprz cały 6 ziarenek
  • >jałowiec 6 ziarenek
  • cukier 2 łyżeczki płaskie
  • majeranek 2-4 łyżki czubate
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Mięsa do wędzenia teściowej ?

    Wkładamy mięso do miski i zalewamy wodą – tyle by je przykryła, dlatego nie podaję dokładnie ilości litrów. Teraz wyjmujemy mięso i dodajemy soli – tym razem tyle by wypłynęło surowe jajko do góry.

    Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do rozpuszczenia się cukru – wystarczy parę razy zamieszać.

    Wkładamy mięso i przykrywamy z góry szmatką. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na trzy dni.

    Po tym czasie zlewamy solankę i lekko płuczemy mięso.

    Robimy ponownie solankę z takich samych składników i wkładamy ponownie do niej mięso. Odstawiamy tym razem na dwa dni.

    Po tym czasie mięso płuczemy, obsuszamy i nacieramy majerankiem. Teraz kawałki mięsa wkładamy do pończoch i zwijamy robiąc u góry węzeł. Nawlekamy grubą nitkę i robimy pętelkę. Teraz zawozimy do zaprzyjaźnionej wędzarni.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556