Składniki potrzebne do przepisu: Mięsa do wędzenia teściowej
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Mięsa do wędzenia teściowej ?
Wkładamy mięso do miski i zalewamy wodą – tyle by je przykryła, dlatego nie podaję dokładnie ilości litrów. Teraz wyjmujemy mięso i dodajemy soli – tym razem tyle by wypłynęło surowe jajko do góry.
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do rozpuszczenia się cukru – wystarczy parę razy zamieszać.
Wkładamy mięso i przykrywamy z góry szmatką. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na trzy dni.
Po tym czasie zlewamy solankę i lekko płuczemy mięso.
Robimy ponownie solankę z takich samych składników i wkładamy ponownie do niej mięso. Odstawiamy tym razem na dwa dni.
Po tym czasie mięso płuczemy, obsuszamy i nacieramy majerankiem. Teraz kawałki mięsa wkładamy do pończoch i zwijamy robiąc u góry węzeł. Nawlekamy grubą nitkę i robimy pętelkę. Teraz zawozimy do zaprzyjaźnionej wędzarni.