Przepis na Mięso duszone z pieczarkami

Mięso duszone z pieczarkami

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 70 min.

Jak przyrządzić Mięso duszone z pieczarkami?

Mięso pokroić w grubszą kostkę. Rozgrzać olej na patelni, mięso podsmażyć na złoto, zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w talarki, zrumienić na patelni. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, odłożyć.

Do garnka wrzucić mięso i cebulę, zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól. Dusić na średnim ogniu ok. 30 min, w razie konieczności podlać wodą. Po tym czasie dodać pieczarki, dusić do miękkości mięsa.

Mąkę wymieszać z wodą, dodać śmietanę, wymieszać, zahartować gorącym sosem, po czym wlać do garnka, zagotować. Oprószyć koperkiem, doprawić do smaku vegetą. Zdjąć z ognia.

Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną bądź ryżem i surówką wg uznania.

Smacznego!