Przepis na Moja lasagne

Moja lasagne

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Moja lasagne?

Sos beszamelowy:

Do garnka dajemy masło gdy się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Potem dolewamy powoli zimne mleko, wysypujemy gałkę muszkatołową. Gdy zaczyna gęstnieć mieszamy i doprowadzamy do lekkiego wrzenia.

Sos mięsny:

Na patelnie wkładamy mięso smażymy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. W międzyczasie przygotowujemy sos. Trzemy do mięsa marchew. Po czym zalewamy mięso sosem. Wyduszamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, ziołami.

Na nasmarowaną olejem blachę układamy warstwę makaronu, sos beszamelowy, sos mięsny ewentualnie ser żółty.

I tak kolejno do uzyskania ostatniej warstwy, którą polewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy całość na 20 min. do piekarnika temp. 180 stopni C.