Składniki potrzebne do przepisu: Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany indykiem z jaglaną
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Czas smażenia: 5 min.
jak przyrządzić Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany indykiem z jaglaną ?
Makaron gotuję aldente, odcedzam i przelewam zimną wodą.
Pierś z indyka kroję na małe kawałki. Cebulę obieram i też kroję drobno.
Na patelni na oleju przesmażam cebulkę, dodaję pierś z indyka i dalej przesmażam.
Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam przyprawą do indyka, solą, pieprzem.
Kaszę jaglaną przelewam zimną wodą.
Następnie przesypuję do garnka, dodaję dwa razy tyle wody co kaszy i gotuję do momentu wchłonięcia wody przez kaszę.
Wstawiam pod koc na 45 minut.
Kaszę dodaję do przesmażonego mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Całość mieszam.
Ugotowane muszle napełniam nadzieniem i układam na wysmarowanej formie okrągłej o średnicy 26 cm. Ciasno układam jedną muszlę przy drugiej.
Sos beszamelowy rozrabiam zgodnie z opakowaniem, użyłam gotowego bo akurat taki miałam.
Muszle zalewam sosem i wstawiam do piekarnika na 10 minut.
Na wykałaczki nabijam plastry cienkie cukinii, pomidorki koktajlowe żółte i czerwone.
Szaszłyki cukiniowe układam na torcie, dodaję przesmażone kurki, kulki mozzarelli, kawałki pomidorów suszonych, paski papryki chilli, oraz połówki pomidorów żółtych.
Wstawiam na kolejne 10 minut do piekarnika temp 180 stopni.
Po wyjęciu dekoruję różą z pomidora i świeżym koperkiem.