Przepis na Pasztet domowy jak u mamy

Pasztet domowy jak u mamy

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Pasztet domowy jak u mamy?

Wszystkie mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak by je przykryła, dodajemy marchew, pietruszkę, selera, sól i pieprz, listek i ziele i dusimy na małym ogniu pod przykryciem lub wkładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku ok. 2 godzin. Cebulę posiekać, usmażyć na smalcu, zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu usmażyć wątróbki-nie przepalić. Uduszone mięso przekręcić przez maszynkę 2-3 razy, dodać wątróbkę z cebulą i bułkę namoczoną w wywarze z mięsa, również przekręcone przez maszynkę. Do tak przygotowanej masy wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową – mieszamy i przekładamy do keksówek wyłozonych pergaminem. Pasztety pieczemy 1,5 godziny w tem. 180 stopni.