Przepis na Pasztet z gęsi lub kaczki

Pasztet z gęsi lub kaczki

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Pasztet z gęsi lub kaczki?

Gęś lub kaczkę (może być w gorszym gatunku) pokrojoną na części, namoczone grzyby, włoszczyznę, cebulę, angielskie ziele i liść* laurowy zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać wątrobę oraz tłuszcz i gotować razem ok. 10 min.

Przecedzić wywar (odrzucając cebulę, liść laurowy i angielskie ziele) i namoczyć w nim czerstwą bułkę.

Mięso oddzielić od kości.

Wszystkie ugotowane składniki wraz z namoczoną bułką zemleć 2—3 razy w maszynce, dodać jaja, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wyrobić dokładnie na jednolitą masę, rozprowadzając wywarem do uzyskania właściwej konsystencji.

Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką nałożyć masę, wyrównać ją i piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia brzegów i powierzchni.

Po przestygnięciu wyjąć z formy.