Składniki potrzebne do przepisu: Pieczeń wieprzowa na mleku kokosowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 30min.
Czas przygotowania: 115 min.
Czas gotowania: 90 min.
Czas smażenia: 5 min.
jak przyrządzić Pieczeń wieprzowa na mleku kokosowym ?
Z mięsa odkrawamy tłuszcz i związujemy je nicią, aby zachowało swój kształt podczas gotowania. olej i masło rozgrzewamy w garnku i smażymy na nich posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i pokrojony w kostkę surowy boczek przez 5 minut. Dodajemy mięso i obsmażamy w wysokiej temperaturze ze wszystkich stron, wielokrotnie odwracając. Usmażone mięso polewamy mlekiem, dodajemy pieprz, listki laurowe, majeranek oraz tymianek i mięso. Dusimy w niskiej temperaturze przez 90 minut. W czasie ostatnich 15 minut duszenia zwracamy uwagę na wywar aby się nie wygotował, bo się przypali nam mięso. Gdy wywar się wygotuje a mięso nie jest jeszcze gotowe, dolewamy do garnka 150 ml mleka 3,2 %. Resztę wywaru zachowujemy. Mięso wyjmujemy z garnka i kroimy nożem w duże plastry. Przekładamy na talerz, polewamy zachowanym sosem.