Jak przyrządzić Pieczona karkówka?

Składniki

Przed przystąpieniem do przygotowania karkówki, warto zebrać wszystkie niezbędne składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w plastry
  • 2 selerów naciowych, pokrojonych w plasterki
  • 1 szklanka wytrawnego wina białego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1: Marynata

  1. W misce przygotuj marynatę, mieszając czosnek, oliwę z oliwek, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn i paprykę wędzoną.
  2. Następnie nacieraj karkówkę tą marynatą z obu stron i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Im dłużej, tym lepiej!

Krok 2: Rozgrzewanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W dużej naczyniu żaroodpornym rozgrzej olej i obsmaż karkówkę na dużym ogniu z każdej strony, aż stanie się złocista.

Krok 3: Pieczenie

  1. Dodaj cebulę, marchewki i seler naciowy do naczynia z karkówką i podsmaż przez kilka minut.
  2. Następnie zalej wszystko winem białym i bulionem warzywnym.

Krok 4: Pieczenie Kontynuacja

  1. Przenieś naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz karkówkę przez około 2,5 godziny.
  2. Co jakiś czas polewaj karkówkę sosem z dna naczynia.

Podanie

Po upieczeniu karkówki, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie pokrój ją na plastry i podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553