Przepis na Pieczone pierożki z mięsem

Pieczone pierożki z mięsem

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Pieczone pierożki z mięsem?

Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, jajko i siekać składniki nożem aż się połączą.

Następnie szybko zagnieść ciasto i przykryć, odstawić na pół godziny do lodówki.

Rodzynki zamoczyć w letniej przegotowanej wodzie, osączyć.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju.

Wołowinę pokroić w drobną kostkę, dodać do zarumienionej cebuli i smażyć na rumiano.

Dodać namoczone rodzynki, pół łyżeczki mielonej papryki i po pół łyżeczki kminku i soli.

Wymieszać, smażyć jeszcze 3 minuty.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki. Nałożyć po łyżce nadzienia, brzegi ścisnąć.

Pierogi ułożyć na natłuszczonej olejem blasze, wierzch posmarować olejem, wstawić do piekarnika na 15 minut (180 stopni)