Składniki potrzebne do przepisu: Placki ziemniaczane z gulaszem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Placki ziemniaczane z gulaszem ?
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać pozostałe składniki (bez oleju). Dokładnie wymieszać i upiec na patelni, na oleju duże placki (jeden placek na całej patelni).
Karkówkę pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, paprykę, tymianek i czosnek. Skropić odrobiną oleju. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić karkówkę, chwilę podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę dusić.
Następnie dodać wodę (lub bulion) tak, aby cała karkówka się w niej znalazła. Przykryć garnek i dusić, aż karkówka będzie prawie miękka. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i jeszcze chwilę dusimy, aż marchewka i karkówka będą miękkie.
Wtedy rozrabiamy w zimnej wodzie mąkę, wlewamy do karkówki. Mieszamy. Śmietanę rozrabiamy z gorącym sosem (hartujemy), dodajemy do gulaszu i jeszcze chwilę gotujemy. Sos musi być dość gęsty.
Na połowie placka ziemniaczanego układamy gulasz, zwijamy placek na połowę i polewamy sosem z dodatkiem marchewek.