Przepis na Pulpety w sosie warzywno-pomidorowym

Składniki potrzebne do przepisu: Pulpety w sosie warzywno-pomidorowym

  • woda 2 litry
  • >kostki rosołowe 2 sztuki
  • marchewka 3 sztuki
  • seler 3 kawałki
  • seler naciowy 1 łodyga
  • por 4 cm kawałek
  • por zielone liście 2 sztuki
  • >liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 2-3 kuleczki
  • mąka 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy mały słoiczek
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • tymianek suszony 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Pulpety w sosie warzywno-pomidorowym ?

    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kostki rosołowe, ziele i listki laurowe. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce do wywaru, dodajemy pokrojony w kostkę seler, seler naciowy i por. Wrzucamy liście pory i gotujemy do zagotowania się.

    W tym czasie łączymy w misce dwa rodzaje mięsa, wbijamy jajko, dodajemy namoczone i dobrze odciśnięte bułki oraz cebule drobno posiekaną. Doprawiamy ziołami, ziarenkami i pieprzem. Dobrze wyrabiamy na jednolitą dobrze połączoną masę.

    Formujemy pulpety o średnicy około 2-3 cm i obtaczamy je w mące. Wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy 20-30 minut.

    Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, doprawiamy bazylią, tymiankiem (po 1 łyżce) i cukrem (1 łyżeczka). Zagęszczamy dwoma łyżkami mąki rozmieszanej z wywarem. Gotujemy jeszcze chwilę.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556