Składniki potrzebne do przepisu: Pulpety w sosie warzywno-pomidorowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Pulpety w sosie warzywno-pomidorowym ?
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kostki rosołowe, ziele i listki laurowe. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce do wywaru, dodajemy pokrojony w kostkę seler, seler naciowy i por. Wrzucamy liście pory i gotujemy do zagotowania się.
W tym czasie łączymy w misce dwa rodzaje mięsa, wbijamy jajko, dodajemy namoczone i dobrze odciśnięte bułki oraz cebule drobno posiekaną. Doprawiamy ziołami, ziarenkami i pieprzem. Dobrze wyrabiamy na jednolitą dobrze połączoną masę.
Formujemy pulpety o średnicy około 2-3 cm i obtaczamy je w mące. Wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy 20-30 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, doprawiamy bazylią, tymiankiem (po 1 łyżce) i cukrem (1 łyżeczka). Zagęszczamy dwoma łyżkami mąki rozmieszanej z wywarem. Gotujemy jeszcze chwilę.