Składniki potrzebne do przepisu: Świąteczne roladki z niespodzianką
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
jak przyrządzić Świąteczne roladki z niespodzianką ?
Mięso wołowe pokroić na cienkie plastry, ubić tłuczkiem posolić i popieprzyć. Odstawić na jakiś czas do lodówki (mięso można tez przygotować dzień wcześniej).
Następnie mięso smarujemy musztardą i układamy ser (mogą być plasterki a jeśli jest w całości to pokroić go na słupki), ogórek (pokrojony w ćwiartki), marchewkę (pokrojoną w słupki) i boczek również pokrojony w słupki.
Układamy składniki wg uznania(czego kto lubi więcej), pamiętając że nie może być ich za dużo aby łatwo zawinąć roladkę! Następnie ciasno zawijamy i spinamy wykałaczka lub związujemy nitką(która przed podaniem należy zdjąć!).
Roladki układamy w dużym rondlu i podlewamy odrobiną wody. Czekamy aż woda wyparuje (roladki powinny się trochę przypiec) i obracamy na drugą stronę, zalewamy woda i gdy wyparuje dolewamy jej już więcej.
Roladki należy gotować do całkowitego zmięknięcia mięsa i to jest ok 2h! Sos zagęścić mąką pod koniec gotowania. Podawać z kluskami śląskimi