Przepis na Udka po prowansalsku

Udka po prowansalsku

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Udka po prowansalsku?

Udka umyj, osusz. 3 łyżki oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą posmaruj udka i odstaw je na noc do lodówki.

Ząbki czosnku wraz z łupiną rozgnieć dłonią (powinny się tylko lekko rozpłaszczyć). Na patelni rozgrzej resztę oliwy, włóż osączone mięso, smaż z obu stron przez 3-4 minuty. Zalej marynatą i 4 łyżkami wody. Włóż czosnek i gałązki ziół. Przykryj, duś na małym ogniu przez 20 minut. Odpowiednim dodatkiem do tak przyrządzonego kurczaka będą grzanki.