Przepis na Ulubiona pieczeń z kurkami Damiana

Ulubiona pieczeń z kurkami Damiana

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Czas smażenia: 10 min.

Jak przyrządzić Ulubiona pieczeń z kurkami Damiana?

Mięso myjemy, oczyszczamy z błon, nacieramy solą i pieprzem. Na mięsie kładziemy opłukane gałązki rozmarynu. Obwiązujemy nicią. Odstawiamy. Cebule obieramy, kroimy w cząstki. Grzyby myjemy, większe kroimy. Umyte pomidory kroimy na ćwiartki. Mięso rumienimy na rozgrzanym oleju, przekładamy do brytfanny. Na pozostałym tłuszczu smażymy grzyby i cebulę, przyprawiamy. Mięso obkładamy cebulą z grzybami, wiórkami masła, polewamy 2 łyżkami wody i pieczemy 35 minut w temperaturze 220 stopni C. Dokładamy pomidory i pieczemy jeszcze 8 minut.