Przepis na Wątróbka z sarny na ostro

Wątróbka z sarny na ostro

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Wątróbka z sarny na ostro?

Wątróbkę pokroić w niewielkie paseczki. Cebulę pokroić w kostkę. Słoninę pokrojoną w kostkę wysmażyć na skwareczki wraz ze smalcem. Do rondla z rozgrzanym tłuszczem dodać pokrojoną wątróbkę i usmażyć. Do usmażonej wątroby dodać cebulę, podlać niewielką ilością wody lub rosołu, przyprawić solą i pieprzem, po czym dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać ogórek pokrojony w kostkę lub słupki, wymieszać, przyprawić ostatecznie do smaku i zdjąć z ognia. Potrawa powinna być dosyć gęsta i pikantna. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.