Przepis na Wołowa pręga duszona

Składniki potrzebne do przepisu: Wołowa pręga duszona

  • >prega wołowa 1 kg
  • czosnek 4 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • grzyby suszone 2 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Wołowa pręga duszona ?

    Pręgę wołową umyć, osuszyć lekko papierowym ręcznikiem, natrzeć solą ze zmiażdżonym czosnkiem, odstawić na 15 min.

    Do gęsiarki włożyć masło, rozgrzać, włożyć mięso i chwilę obsmażyć na obydwie strony, dodać grzybki suszone, przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu do miękkości (mięso ma być w całym kawałku) od czasu do czasu, przekręcając widelcem na drugą stronę.

    Gdy mięso jest miękkie, pokroić na dowolne kawałki i polać sosem. Sos można zrobić z wytworzonego sosu z mięsa, dodając 2 łyżki mąki, 2 łyżki chrzanu białego w occie rozrobionej z odrobiną wody, zagotować około 5 min, na końcu

    dodać roztarty majeranek. (na zdjęciu jest sos chrzanowy)

    Mięso smakuje wybornie, jest kleiste i bardzo smaczne, polecam

    Smacznego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556