Przepis na Zapiekanka Pasterza (shepherd’s pie)

Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekanka Pasterza (shepherd’s pie)

  • >jagnięcina mielona 400 g
  • cebula duża 1 szt
  • >bulion warzywny lub drobiowy 500 ml
  • mąka 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa lub olej roślinny
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Zapiekanka Pasterza (shepherd’s pie) ?

    Rozgrzej piekarnik do 190’C.

    Na rozgrzany olej wrzucasz cebulę pokrojoną w kosteczkę, smażysz 3 minuty. Dodaj mięso mielone i mieszaj dokładnie żeby nie porobiły się grudki.

    Kiedy całość przyrumieniona, dodaj make i dokładnie mieszaj. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 15 min. w tym czasie nastaw obrane ziemniaki do gotowania. Kiedy gotowe odcedź dodaj masło, sól i pieprz i ubij na puszysto.

    Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego lub do 4 indywidualnych. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Sprawdź całość po 25 minutach, jeśli jagnięcina była tłusta zlej tłuszcz który się zebrał na górze do pojemnika.

    Gotowe zapiekanki przyłóż ziemniakami „postrzęp” je widelcem aby nadać im chrupkości. Całość posyp utartym serem i piecz przez kolejne 10-15 minut.

    Serwuj z warzywami gotowanymi na parze

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556