Przepis na Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami

Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami?

Grzyby ugotować. Wywar odparować do objętości niecałej szklanki. Ziemniaki gotować w łupinach 10minut w osolonym wrzątku. Ostudzić. Obrać. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Zeszklić na maśle. Pokroić kiełbasę na plasterki.

Śmietanę zmiksować z jajkami i wywarem z grzybów, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, potem cebulę, pokrojone w plasterki grzyby i kiełbasę.

Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Zalać śmietaną z jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w 200*C