Przepis: Barszcz wigilijny
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćBarszcz wigilijny ?
Mniej więcej na tydzień przed wigilią obrać buraki, a następnie pokroić w talarki.
Ułożone w słoju zalać letnią wodą, dodać 2 ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie, na wierzchu położyć chleb. Słój obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu.
Po 3-4 dniach usunąć pianę, a kwas zlać do słoików. Z włoszczyzny i przypraw przygotować wywar. Osobno ugotować suszone, uprzednio namoczone grzyby.
Do 1,5 litra przecedzonego wywaru z jarzyn wlać szklankę wywaru z grzybów i ok. 2 szklanek kwasu z buraków.
Doprawić przyprawami oraz 1-2 ząbkami czosnku, roztartymi z solą. Można też wlać kieliszek czerwonego wina. W razie potrzeby zupę dokwasić kwaskiem cytrynowym (nigdy octem). Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zagrzania. Podawać z uszkami.