Przepis: Choinka z piernika
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 47min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 12 min.
Jak przygotowaćChoinka z piernika ?
Do rondelka włożyć masło, cukier i miód. Podgrzać, aż do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawy i wymieszać. Dodać przestudzoną masę maślaną i zmiksować na gładką masę.
Ciasto rozwałkować i wyciąć kształt choinki. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić w choince małe otworki, w które nasypać pokruszone landrynki z czubkiem.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 10-12 minut. Po upieczeniu udekorować choinkę lukrem.