Przepis: Paszteciki z pieczarkami
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Paszteciki z pieczarkami?
Przygotować ciasto:
Śmietanę rozmieszać z cukrem i drożdżami. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto.
Nadzienie:
Cebule posiekać podsmażyć na oleju i dodać drobno pokrojone pieczarki. Usmażyć, przyprawić solą i pieprzem dodać natkę i wymieszać.
Wykonanie
Ciasto wałkować cienko pokroić na kwadraty kłaść łyżeczkę pieczarek i przykrywać kratką z ciasta, (wykonaną specjalnym radełkiem lub zwykłą kratką z paseczków), nadmiar ciasta odciąć, odstawić na trochę do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik.
Piec w temp 175°C na rumiany kolor, pod koniec pieczenia wyjąć i posmarować rozmąconym białkiem jajka, jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika.
Podawać z czerwonym barszczykiem.