Przepis: Pyszny barszczyk mojego autorstwa
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 7godz. 0min.
Czas przygotowania: 4 godz.
Czas gotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Pyszny barszczyk mojego autorstwa?
Włoszczyznę wraz z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim, czosnkiem gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Grzyby moczymy z wodzie około 20 minut – letniej.
Buraki – tej samej wielkości gotujemy do miękkości około 1,5h. Następnie ścieramy je na tarce po stronie z grubymi oczkami.
Z wywaru warzywnego wyciągamy włoszczyznę i dodajemy do niego buraki i koncentrat buraczany, oraz resztę przypraw.
Borowiki kroimy w paseczki i wraz z wodą z której się moczyły wlewamy do barszczu.
Gotujemy około 30 minut na małym ogniu – nie może się gotować. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem.