Przepis: Rolada z kaczki
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Rolada z kaczki?
Kaczkę (1,5-2 kg) umyć, odciąć korpus i kości. Mięso rozłożyć, wyrównać nożem brzegi. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Cielęcinę, odcięte kawałki mięsa kaczki, wątróbkę oraz słoninę zemleć wraz z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać pieczarki z cebulą, żółtka, posiekaną natkę pietruszki i ubite na sztywno białka. Farsz przyprawić do smaku i wymieszać. Na kaczce ułożyć farsz, zwinąć w rulon, związać sznurkiem spożywczym i piec 90 minut. w temp. 170 st. C, podlewając bulionem. Gotową roladę pokroić w plastry.