Przepis: Zapiekanka Wielkanocna
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka Wielkanocna?
Szynkę, kiełbasę i wędzony boczek pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojone wędliny i podsmażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Dodać do podsmażonych wędlin, delikatnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć oczyszczony chrzan, posypać zapiekankę i wymieszać. Patelnię przykryć i na małym ogniu dusimy danie minutę, aby wędliny przeszły smakiem i zapachem chrzanu. Zapiekankę podawać na ciepło z ćwikłą i pieczywem.