Przepis na Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Paszteciki z pieczarkami?

Przygotować ciasto:

Śmietanę rozmieszać z cukrem i drożdżami. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto.

Nadzienie:

Cebule posiekać podsmażyć na oleju i dodać drobno pokrojone pieczarki. Usmażyć, przyprawić solą i pieprzem dodać natkę i wymieszać.

Wykonanie

Ciasto wałkować cienko pokroić na kwadraty kłaść łyżeczkę pieczarek i przykrywać kratką z ciasta, (wykonaną specjalnym radełkiem lub zwykłą kratką z paseczków), nadmiar ciasta odciąć, odstawić na trochę do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik.

Piec w temp 175°C na rumiany kolor, pod koniec pieczenia wyjąć i posmarować rozmąconym białkiem jajka, jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika.

Podawać z czerwonym barszczykiem.