Przepis na Pasztet do odświętnego kurczaka

Pasztet do odświętnego kurczaka

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Pasztet do odświętnego kurczaka?

Na rozgrzane masło położyć wątróbki, delikatnie zrumienić, przełożyć do szklanej misy, zalać wiśniakiem i odstawić na godzinę do lodówki.

Do garnka włożyć boczek i cielęcinę, zalać wodą, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż woda się wygotuje.

Ostudzić, wyjąć ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

Do mięsa dodać wątróbki, wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, a następnie przetrzeć przez sitko.

Do przetartego mięsa dodać śmietanę i ewentualnie cukier puder, dokładnie wymieszać.

Jedną trzecią część pasztetu odłożyć (do dekoracji) do lodówki.

Żurawinę przetrzeć przez sitko (jeśli jest za rzadka, trzeba ją przesmażyć), połączyć z resztą pasztetu i starannie wymieszać na jednolitą masę.