Przepis na Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami?

Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, odlać wodę i lekko odcisnąć. Grzyby ugotować i zemleć w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić. Zamiast części suszonych grzybów można dać pieczarki.

Przygotować ciasto: na stolnicę wysypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i delikatnie zarabiać dolewając wodę. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, należy je wałkować i wycinać szklanką krążki.

Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu formować pierogi zlepiając brzegi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.