Przepis na Uszka wigilijne gołe

Uszka wigilijne gołe

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Uszka wigilijne gołe?

Ilość produktów uzależniona jest od ilości osób.

Przesianą wprost do miseczki mąkę mieszamy z odrobiną soli, przyprawami ziołowymi (oregano, lub bazylia, lub majeranek albo sos sojowo grzybowy) do smaku.

Dodajemy porcjami gorącą, ale nie za bardzo, by się nie poparzyć wodę i zarabiamy ciasto.

Małą okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 4 – 4.5 cm wycinamy kółeczka.

Każde kółeczko z ciasta, składamy na pół i dwoma palcami zaciskamy, na środku półokręgu.

Drugą ręką dwoma palcami łapiemy ciasto od góry i dołu środka kółeczka wyginamy i zaciskamy.

W ten sposób powstaną nam kształtne uszka.

Gotujemy w wodzie lekko solonej i z dodatkiem oleju około 4 – 5 minut, od chwili wypłynięcia.

Podajemy do zupy grzybowej lub sosu grzybowego.

Można także podać z barszczem czerwonym i białą gotowaną fasolką.