Uszka

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Uszka?

Grzyby namoczyć, ugotować, odcisnąć i zmielić. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć, wymieszać z grzybami, bułką tartą i żółtkiem, doprawić do smaku.

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem, dolewając strumieniem wodę, a następnie starannie wyrobić ręką.

Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce jak na zdjęciu.

Wrzucić uszka na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu.

Kiedy zaczną wypływać na wierzch, wyjąć, osączyć z wody, przełożyć do naczynia.

Doskonałe do barszczu czerwonego, idealne na Wigilię.