Przepis: Nadziewane cukinie
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Nadziewane cukinie?
Grzyby przebrać, umyć i osączyć, rozdrobnić.
Podroby (żołądki albo wątróbka) umyć, osączyć pokroić.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć podroby i grzyby, razem udusić.
W trakcie dodać obraną i posiekaną cebulę.
Pod koniec duszenia dodać ugotowany groszek, kukurydzę i startą marchew.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, łyżką wyjąć pestki.
Uduszony farsz przyprawić do smaku, napełnić nim cukinie, przykryć pokrojonymi w plastry pomidorami, wstawić do piekarnika, piec, aż cukinia stanie się miękka (można posypać startym żółtym serem).
Po wyjęciu z piekarnika posypać zieleniną.
Takim samym farszem możemy nadziewać i inne warzywa np. cebule, kabaczki, papryki, patisony, ziemniaki.