Przepis: Przygotowanie grzybów suszonych do potraw wigilijnych i nie tylko
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Przygotowanie grzybów suszonych do potraw wigilijnych i nie tylko?
1. Suszone grzyby najpierw szybko myje się szczoteczką pod słabym strumieniem bieżącej wody, a następnie przekłada do garnka, zalewa ciepłą wodą i moczy co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.
2.Gotuje się je w tej samej wodzie (należy zlać ją ostrożnie do garnka, aby na dnie pozostały drobiny piasku z rozmoczonych kapeluszy i trzonków). Całe, dobrze namoczone grzyby są miękkie po 15-20 min gotowania.
3. Grzyby ususzone w całości będą doskonałe, jeśli przed przyrządzeniem moczyć się je będzie przez noc w słodkim mleku. Wlewa się go tyle, by grzyby były całkowicie przykryte. W nim też – dodając nieco wody i soli – gotuje się grzyby, następnie kroi i zaprawia śmietaną.
Smakują wtedy jak świeże.